Sayaka Murata sevenlerin sıradaki kitabı ne olmalı?

Son yıllarda isminden çok söz ettiren bir yazar Sayaka Murata. Kendi ailesinin bile kitaplarını okumakta ve arkadaşlarına tavsiye etmekte zorlandığından bahseden Murata’yı okumak gerçekten güç. Ancak yazarın hayal gücünün okuru çıkardığı yolculukları eşsiz olarak tanımlamak da yanlış olmayacaktır. Sayaka Murata, hikayelerinde tabu konulara girmekten çekinmeyen, gerçeküstü anlatımı sıklıkla kullanan ve okurunu konfor alanından çıkarmaktan çekinmeyen bir yazar.

Eğer Sayaka Murata’nın yazım tarzını ve hikayelerini seviyorsanız, size güzel bir haberimiz var. Yazarın bir sonraki kitabını beklerken okuyabileceğiniz, Murata’nın hikayelerinin tadını bulabileceğiniz kitap önerilerimizle geldik. İşte Sayaka Murata sevenlerin sıradaki kitabı olmalı dediğimiz kitaplar!

Evler Cinler Perdeler
Lyudmila Petruşevskaya
Jaguar Kitap
Çeviren: Ayşe Hacıhasanoğlu

Maalesef Lyudmila Petruşevskaya’nın eserlerinin çok azının Türkçe çevirisi bulunuyor. Yoğunluklu olarak gerçeküstü korku hikayeleri yazan Petruşevskaya da tıpkı Murata gibi tabu konulara ve rahatsız edici anlatımlara girmekten çekinmiyor. Rus edebiyatının önemli isimlerinden olmasına rağmen eserleri yıllarca kendi ülkesinde yasaklanıyor. Sadece yazıları değil kendisi de oldukça enteresan biri olarak tanımlanan Lyudmila Petruşevskaya’nın eserleri Murata’nın yazım tarzına aşina olanları evinde hissettirecektir.

Leziz Kadavralar
Agustina Bazterrica
Çınar Yayınları
Çeviren: Seda Ersavcı

Leziz Kadavralar oldukça katmanlı bir distopya. Artık hayvan eti tüketiminin mümkün olmadığı bir dünyada insan eti tüketmeye başlayan bir toplumu anlatan yazar, yazım dilinde de oldukça betimleyici davranmaktan ve okuru sık sık bu dünyanın rahatsız taraflarıyla yüzleştirmekten kaçınmıyor. Murata’nın karakterleri gibi Bazterrica’nın karakterleri de prensipleri yaşadığı toplumun prensipleriyle uyuşmayan kişiler olarak karşımıza çıkıyor. Murata okurları Bazterrica’nın bu kitabında kendilerini evlerinde gibi rahat (daha doğrusu oldukça rahatsız) hissedecekler.

Nasıl Rahibe Oldum
Cesar Aira
Can Yayınları
Çeviren: Emrah İmre

Nasıl Rahibe Oldum, bir Murata eserini andırırcasına sonu okuru şok eden yapıtlardan. Aira’nın tüm kitapları birbirinden farklı ve tahmin edilemez karakterlere ev sahipliği yapıyor ancak bu kitap, yazarın belki de en Muratavari karakterlere sahip eseri. Dondurma yemek gibi basit olayların tetiklediği düşünceleri ve olay örgüsünü okuyan okur, hikayenin içine çekilmeden edemiyor. Aira’nın kitapları Murata sevenler için güzel bir kaçamak olacaktır.

Nightbitch
Rachel Yoder
Harvill Secker

Yayınlandığı tarihten beri edebiyat dünyasında adından sıkça söz ettiren bu kitap, yazarın kendi annelik deneyiminden de ilham alan gerçeküstü bir hikaye anlatıyor. Yavaşça bir dönüşüm geçiren ve bu dönüşümün sonucu olarak zaman zaman köpek olan bir ev hanımının yaşamı üzerinden kişinin kendisine ve çevresine yabancılaşmasının yaratıcı bir anlatımını sunuyor. Ne yazık ki şu an Türkçe çevirisi bulunmuyor ancak Murata’nın kendisinin bile keyifle okuyacağına inandığımız bu kitabı Murataseverlere tavsiye ediyoruz.

Rakip
Iain Reid
Hep Kitap
Çeviren: Begüm Kovulmaz

Yakın zamanda filmini de izleyeceğimiz Rakip, gelişen teknolojilerin potansiyel karanlık yüzünü anlatan oldukça ilginç bir kitap. Adeta Black Mirror’dan fırlamış bu hikaye her sayfasında okuru daha da meraklandıran bir olay örgüsüne sahip. Aynı zamanda Murata’nın da hikayelerinde çıkmaktan hiç çekinmediği konfor alanının çok dışında bir anlatıma sahip. Filmi çıkmadan kitabını okumak isteyen Murataseverlere önerimizdir.

Blog at WordPress.com.