Yazarlardan Yazarlara İz Bırakan Mektuplar

Edebiyat dünyasının önde gelen yazarları ve şairleri sadece eserleriyle değil, yayınlanan mektupları ve bu mektuplar sayesinde tanık olduğumuz dostluklarıyla da okurlarında önemli izler bıraktı. Bu mektupları okumanın oldukça özel bir yanı var, çok sevilen ve bir o kadar da ilgi duyulan bu edebiyatçıların, dostlarına açtıkları hisleri ve düşüncelerini okumak okurları bu dostluğa ortak olmuş gibi hissettiriyor. Mektuplar, yapıtlarıyla tanıdığımız yazarların özel yaşamlarına ve duygularına açılan bir pencere görevi de görüyor. Sizi de etkileyeceğini düşündüğümüz dostluklara ve ilişkilere dair mektup kitaplarını sizin için derledik!

Tezer Özlü’den Leyla Erbil’e Mektuplar
Hazırlayan: Leyla Erbil
Yapı Kredi Yayınları

Leyla Erbil’in bizzat derlediği bu kitap, Tezer Özlü ile dostluğunun en özel anlarına tanıklık niteliği taşıyan, zaman zaman duygulandıran zaman zaman düşündüren mektuplardan oluşuyor. Leyla Erbil, Tezer Özlü ile birbirlerine verdikleri bir gün mektuplarını yayınlama sözünü bu kitapla tutuyor. Hayatını genç yaşta kaybeden Tezer Özlü ne yazık ki bu kitabın yayınladığını görememiş olsa da, insanın en ilginç yanını içerdiğine inandığı mektupları bugün hala ilgiyle okunuyor.

Leylim Leylim: Ahmed Arif’ten Leyla Erbil’e Mektuplar (1954-1957)
Ahmed Arif
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Leyla Erbil’e içini döken bir başka yazar, aynı zamanda Leyla Erbil’e duyduğu büyük aşkla da tanınan Ahmed Arif. Sadece ilişkilerine dair değil, aynı zamanda Ahmed Arif’in iç dünyasına ve dönemin gerçeklerine de ışık tutan bu mektuplar Ahmed Arif’in kaleminin gücünü de okura bir kez daha kanıtlıyor.

Ziya’ya Mektuplar
Cahit Sıtkı Tarancı
Can Yayınları

Cahit Sıtkı Tarancı ve Ziya Osman Saba… Bu iki önemli yazarın uzun yıllara yayılan dostluklarının meyvesi olan bu mektuplar, farklı yaşlarda bambaşka şehirlerden yazıldığı halde iki edebiyatçının arasındaki değişmeyen dostluk dinamiğini gözler önüne seriyor. Okurlar, sadece ikilinin arkadaşlıklarına dair anları değil yazdıkları eserlere dair karşılıklı fikirlerini de Cahit Sıtkı Tarancı’nın mektuplarından okuyabiliyor. Mektupları okumak, iki dostun koyu sohbetini dinleme duygusu uyandırıyor.

Mektuplar
Hermann Hesse / Thomas Mann
Çeviren: Nuriye Gülmen
Timaş Yayınları

Nobel Edebiyat ödüllü iki yazarın birbirine yazdığı mektupları içeren bu kitap, döneminin detaylı bir resmini çiziyor. Hesse ve Mann birbirlerine gönderdikleri mektuplar yoluyla farklı farklı onlarca konuyu tartışıyor, dönemin dünyasına dair fikirlerini dillendiriyor ve okurları sadece dostluklarında değil tarihte de bir yolculuğa çıkarıyor.

Haluk’a Mektuplar
Bilge Karasu
Hazırlayan: Haluk Aker
Metis Kitap

Bilge Karasu’nun 30 yıl boyunca Haluk Aker’e yazdığı mektupları içeren bu kitap Bilge Karasu’yu daha yakından tanımak isteyen herkes için bir cevher niteliğinde. Aynı zamanda Haluk Aker’in Bilge Karasu’ya yazdığı mektuplar sayesinde ikilinin dostluklarına ve edebiyata dair karşılıklı düşüncelerine tanık oluyoruz. Aker’e göre, kişinin ‘insan olarak bilinmesini’ sağlayan bu mektuplar yazın yaşamımızda önemli bir yer tutuyor.

Blog at WordPress.com.