
Ezbere Yaşayanlar
Emrah Safa Gürkan
Kronik Kitap
Kapak tasarımı: Kutan Ural
Kronik Kitap’ın, bizim de sevgili Kutan Ural’la söyleşimizde öne çıkartmaya çalıştığımız, pekala akademik kalabilecek yapıtları capcanlı renkler ve tasarımlarla okura sunma alışkanlığı, son dönemin en popüler tarihçilerinden Emrah Safa Gürkan’ın son yapıtında da en iyi örneklerinden biriyle gözleniyor. Ezbere Yaşayanlar, Kutan Ural’ın göz alıcı tasarımıyla, 2022’nin dikkatimizi çeken ilk kitaplarından.

Adorno
Brian O’Connor
Alfa Kitap
Çevirmen: Soner Soysal
Kapak tasarımı: Füsun Turcan Elmasoğlu
Adorno, bu listedeki sade ama şık kapaklı kitaplardan. Tipografi ve fotoğrafın birbiriyle uyumlu yerleşimini ve yazının okunurluğunu kaybetmemiş olmasını çok sevdik. Biyografik kitapların artık sıkıcılaşan fotoğraflı kapaklarına alternatif ve eğlenceli bir bakış açısıyla yaklaşan Füsun Turcan Elmasoğlu, estetik bakımdan tatmin edici bir kapak yaratmış.

Memlekette Tuhaf Zamanlar
Yenal Bilgici
Doğan Kitap
Kapak tasarımı: Cüneyt Çomoğlu
Yenal Bilgici’nin; komploların, safsataların, yalanların, kısacası gerçeklik sonrası dünyanın tuhaflıklarını ve bu tuhaflıkların bizleri nasıl etkilediğini oldukça ilgi çekici ve derli toplu biçimde irdeleyen kitabı Memlektte Tuhaf Zamanlar, Cüneyt Çomoğlu’nun hem oturaklı hem derinlikli, hem de göz alıcı olmayı başaran kapağı sayesinde bizleri okur olarak doyurduğu ölçüde izleyici olarak da doyurdu.

Uyku Ülkesi
Gürsel Korat
Everest Yayınları
Kapak tasarımı: Kardelen Akçam
Kardelen Akçam, Uyku Ülkesi’nin kapağında kitabın adının hakkını verircesine, bir rüyalar alemini görselleştirmiş adeta. Hem bir rüyayı hem bir kabusu andıran bu kapağın çok çekici bir yanı var. Siyah, beyaz, mavi ve pembenin birbiriyle kullanımı hoş bir renk dünyası yaratmış. Yazı alanı ise yazının okunurluğunu bozmadan hoş bir detay yaratmış.

Kaplan Adam
Eka Kurniawan
Domingo Kitap
Çevirmen: Seda Çıngay Mellor
Kapak tasarımı: Alex Merto
Kapak uyarlama: Betül Güzhan
Kaplan Adam’ın dikkate değer kapağı, kitabın İngilizce baskısından Türkçeye uyarlanmış, ancak Alex Merto’nun tasarladığı ve Betül Güzhan’ın uyarladığı kapağı çok beğendiğimiz ve kitabı da bu yüzden okuma listemize eklediğimiz için bu listeyi bu kitapsız hazırlayamadık.

İstanbul Yangın Kuleleri ve Çığırtkanları
Abdurrahman Kılıç
Alfa Kitap
Kapak tasarımı: Adnan Elmasoğlu
Bu kapak, Abdurrahman Kılıç’ın kitabının ilk kapağı değil, ama 2022 baskısında bulunan bu güzel kapağı listemize almadan edemedik. Sade bir kolaj ve göz yormayan bir kırmızıyla okur karşısına çıkan kapak, raflarda kesinlikle dikkatleri üzerine çekecektir. Aynı zamanda bu kapağın, kitabın içeriği ile ilgili de ipuçları barındırdığı aşikar, bu da bizim için iyi bir kapağın göstergelerinden.

Keder Üzerine
Chimamanda Ngozi Adichie
Doğan Kitap
Çevirmen: Solina Silahlı
Kapak Tasarımı: Geray Gençer
Keder Üzerine yine sade ama renkli kitap kapaklarından. Bu kapağın belki de en güzel yanı renk kullanımları. Çok basit bir kelebek imgesini adeta üç boyutlu hale getiren Geray Gençer, aynı zamanda keder ve kelebek imgelerini birbiri ile kullanarak aslında kitaba başlamadan okuru bir sorgulamaya yöneltmiş sanki.

Sanat ve Nesneler
Graham Harman
Ayrıntı Yayınları
Çevirmen: Oğuz Karayemiş
Kapak Tasarımı: Deniz Çelikoğlu
Sanat ve Nesneler dolu dolu bir kapağa sahip. Bir pisuarı hem bir sergide hem de bir tuvalette görüyoruz ve yine aslında kitabın ne anlatıyor olabileceğine dair bir fikir ediniyoruz. Adeta bir tek sahnelik bir karikatür yaratan Deniz Çelikoğlu bu kapakla kitaba çok eğlenceli bir başlangıç sunmuş. Ayrıca kapağın tasarımı da estetik olarak çok tatmin edici.

Kemalizm: Osmanlı Sonrası Dünyada Ulusaşırı Siyaset
Derleyenler: Nathalie Clayer, Fabio Giomi, Emmanuel Szurek
İletişim Yayınları
Çevirmen: Barış Özkul
Kapak tasarımı: Suat Aysu
İletişim Yayınları’nın artık klasikleşmiş inceleme kapağı formülü, Kemalizm örneğinde, La Turquie Kemaliste’in 16. sayısından alınan görselle kusursuz biçimde birleşiyor. Suat Aysu’nun tasarımı, akademik bir çalışmayı, tarihsel dokusunu koruyarak, çağdaş okurun ilgisini çekecek bir yüze büründürüyor.