Azimli bir okur kafasına koydu mu okuyamayacağı kitap yoktur ancak bazı kitaplar da zor okunmakla ünlenmiş. Bunlar kötü kitaplar değil, hatta bazıları birer başyapıt. Ama uzunlukları, karmaşık olay örgüleri, bol karakterleri, kronolojik olmayan kurguları gibi birçok sebepten ötürü pek çok okurun gözünü korkutan bu kitapların seveni de çok, sevmeyeni de. Altı Üstü Kitap ekibi olarak, zor okunmasıyla nam salmış birkaç güzel kitabı sizler için derledik!

Ulysses
James Joyce
Çevirmen: Nevzat Erkmen
Yapı Kredi Yayınları
Aslında James Joyce’un birden fazla kitabı okunması zor kitaplar listelerinde boy gösteriyor. Ancak biz belki de en ünlü kitabı olan Ulysses’i listeye dahil etmek istedik. Edebiyat topluluklarında “Herkesin okuduğunu iddia ettiği, gerçekten okuyanların ise anladığını iddia ettiği kitap” olarak anılan Ulysses aslında Dublin’de geçen tek bir günü anlatıyor. Kurgusal temelini Homeros’un Odysseia’sından alan bu kitap birbirinden farklı 30,030 kelime içeriyor.

Cain’s Jawbone
Edward Powys Mathers
Unbound Publishing
“Çözülmesi neredeyse imkansız derecede zor bir edebi bulmaca” olarak adlandırılan, ilk olarak 1934 yılında yayınlanmış bu cinayet romanının şu zamana kadar sadece 4 kişi tarafından çözülebildiği söyleniyor. 6 kişinin öldüğü kitapta katili bulmak okura kalmış. Ancak Cain’s Jawbone’u diğer cinayet romanlarından ayıran özellik, 100 sayfalık bu kitabın gizemini çözebilmek için önce sayfaları doğru şekilde sıralamanızın gerekmesi. Şansını denemek isteyen okurlar için yayınevi 2021 yılında kitabın baskılarını yeniledi!

Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi
Ayfer Tunç
Can Yayınları
Bu kitaba başlamak isteyenlere bir önerimiz var, yanınıza bir not defteri almayı unutmayın! Ayfer Tunç’un usta kaleminden bir kurumun tarihini dinlediğimiz bu kitaptaki karakter sayısı ve karakterlerin arasındaki ilişkiler kafanızı biraz karıştırabilir. Sıkı tutunan ve kaybolmayan okurları ise gerçekten büyülü bir dünya bekliyor. Adeta karakterler arasında bir örümcek ağı oluşturan Ayfer Tunç, dünyanın ne kadar küçük olduğunu ancak bu küçücük dünya içinde karakterlerin ne kadar büyük iç dünyalara sahip olduğunu gösteriyor okura.

Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum
Iain Reid
Çevirmen: Begüm Kovulmaz
Hep Kitap
Bitiren birçok okurun internete “Biri bana bu kitabın sonunu açıklayabilir mi?” yazdığı bu kitap metaforlarla, gerçekle hayalin karıştığı ince çizgilerle ve iç monologlarla dolu. Depresyon, kaygı ve yalnızlık temalarını bu kelimelerin yanına bile yaklaşmadan anlatmayı başaran yazar, bir çiftin ilişkisinden başlayarak kişinin benliğinin en derinlerine bir keşfe çıkıyor. Kitabı anlamak veya metaforları çözmek zor olsa da kitap her okunduğunda kendini okura biraz daha açıyor.

S.
J.J. Abrams & Doug Dorst
Mulholland Books
S. için ‘kitap içinde kitap’ desek yanlış demiş olmayız, hatta belki az demiş oluruz. S., size bir kutu içinde geliyor ve kutunun içinden “Theseus’un Gemisi” adında, kütüphaneden alınmış eski bir kitap çıkıyor. VM Straka adlı bir yazar tarafından yazılmış bu kitap, FX Caldeira tarafından çevrilmiş. Kitabın sayfaları boyunca hem çevirmeninin, hem de kitabı kütüphaneden almış başka okurların notları yer alıyor. Böylece, bizler okur olarak, Theseus’un Gemisi’nin gizemini hem ana metni, hem de türlü kişilerin kitap üzerine aldıkları notları okuyarak çözmeye çalışıyoruz. Kitabın arasına iliştirilmiş gazete küpürleri, kartpostallar ve mektuplar da cabası. Bütün bunları düşündüğümüzde S.’i okumak, okur açısından uzun bir belge incelemesine dönüşüyor, bu belge de bize çok katmanlı, çok yönlü, çok gizemli bir öykü anlatıyor. İnternette farklı farklı okuma kılavuzları mevcut olan bu dolu dolu kitabı tek okumada hazmetmek mümkün görünmüyor.