Haziran ayı tüm dünyada Onur Ayı olarak kutlanıyor. LGBTQ+ seslerin her camiada olduğu gibi edebiyat camiasında da ön plana çıktığı bu ay; çoğumuzun temel insan hakları olarak gördüğü birçok hak için savaşan, kendi benliğini keşfeden, toplum içinde var olma ve anlaşılma savaşı veren birçok insanın hikayesini okumak, anlamak, görmek ve desteklemek için bir fırsat. Altı Üstü Kitap ekibi olarak tüm insanların cinsel kimlik ve yönelim fark etmeksizin eşit şartlarda yaşama, sevme ve sevilme hakkını destekliyoruz. Bu nedenle Onur Ayı içerisinde okumanızı tavsiye ettiğimiz, Kuir edebiyatın klasikleşmiş birkaç eserini sizlerle paylaşmak istedik. Bu kitaplar kocaman bir literatürün çok küçük bir parçası ancak bizce bu dünyaya açılan ilginç bir pencere sunuyor. Karşınızda Altı Üstü Kitap Onur Ayı özel seçkisi!

Giovanni’nin Odası
James Baldwin
Çev. Çiğdem Öztekin
Yapı Kredi Yayınları
James Baldwin’in birçoklarınca zamanının ötesinde olarak nitelediği bu kitabı, David isimli bir Amerikan ve Giovanni isimli bir İtalyan’ın Paris’te yaşadığı ilişkiyi konu alıyor. Bu kolay bir aşk değil; tutku, utanç, şiddet, zevk ve üzüntünün aynı anda yaşandığı çok yoğun bir aşk. Özellikle David karakteri için çok sancılı geçse de en büyük bedeli belki de Giovanni ödüyor. James Baldwin, Giovanni’nin Odası ile ne kadar yetenekli bir yazar olduğunu bir kez daha kanıtlarken aynı zamanda kuir edebiyatın en kült kitaplarından birine imza atıyor.

Orlando
Virginia Woolf
Çev. Seniha Akar
İletişim Yayınları
Virginia Woolf’un çok yakın bir arkadaşı ve birçoklarınca en büyük aşkı olarak görülen Vita Sackville-West için yazdığı bu kitap, erkek olarak hayatına başlayan ve kadın olarak devam eden Orlando’nun yüzlerce yıllık hikayesini anlatıyor. Sadece bedenen değil zihnen de cinsiyet rollerinden bağımsız yaşayan Orlando’nun hikayesi, Woolf’un en ilginç kitapları arasında yer alıyor. Cinsiyet rollerini sorgulayan ve sorgulatan bu kitabın zamanına olan etkisi tartışılmaz, günümüz okuruna sunduğu edebi deneyim ve içgörü de azımsanamaz derecede.

Yakut Orman
Rita Mae Brown
Çev. Dılşa Ritsa Eşli
Yayınevi: Umami Kitap
Kendine has bir karakter olan Molly’nin zaman zaman trajik zaman zaman komik hikayesini anlatan bu eser yazıldığı tarihten beri özellikle lezbiyenler arasında önemli bir külte dönüştü. Kitabın ana karakteri Ruby, çocukluğundan beri hemcinslerinden hoşlandığının farkında, büyüdükçe de cinsiyet rollerini umursamayan ve kategorilere sığmayan bir kadın olmaya devam ediyor. Molly’nin hikayesini tüm okurların çok seveceğine eminiz.

Tek Meyve Portakal Değildir
Jeanette Winterson
Çev. Aslı Perker
Kafka Kitap
Jeanette Winterson’ın yarı otobiyografik olan bu romanı, dindar ve kontrolcü bir anneyle büyüyen ve uzun süre onun gibi olmak isteyen ancak kendini keşfettikçe kendi yolunu çizmek durumunda kalan bir kızın öyküsü. Bildikleri ve yaşadıkları arasında bir köprü kurmaya çalışmanın zorluklarını oldukça etkileyici bir dille anlatan bu kitap yazarın ilk romanı olmasına rağmen oldukça başarılı kurgulanmış ve etkileyici bir dile sahip. Bu kitabı okuyup daha fazlasını okumak isteyenlere önerebileceğimiz, bu öykünün devamı niteliğinde görülen, yazarın anılarını anlattığı Normal Olmak Varken Neden Mutlu Olasın? da Püren Özgören’in çevirisiyle Kafka Kitap tarafından Türkçeye kazandırılmış.

Maurice
E. M. Forster
Çev. Sadri Ülkü
İletişim Yayınları
Bu kitap en kısa özetiyle aslında Maurice adlı karakterin iç dünyasında yaşadığı kendini keşfetme ve kendiyle barışma yolculuğunu anlatıyor. Maurice, aşka giden yolda önce kendini sevmeyi ve kabullenmeyi öğrenmesi gerektiğini keşfediyor. Söylenildiğine göre Forster kitabı yazdığı dönemde İngiltere’de erkekler için eşcinsellik yasak olduğu için romanını mutlu sonla bitiremeyeceğinden yayınlamayı reddetmiş. Bu nedenle Maurice, yazarın ölümünden bir yıl sonra yayınlanmış ve ne yazık ki Forster kitabının kuir edebiyatın klasikleri arasına girdiğini hiç görememiş.