İlhamını klasiklerden alan modern kült filmler

Biz okurlar kitapların filmleştirilmesine yabancı değiliz ancak bazı filmlerin edebi esin kaynakları en tutkulu okurun bile gözünden kaçabiliyor. Bu filmler bazen karakterleri, bazen ana olay örgülerini, bazen de esin kaynağı yazarın dilini kendilerine kılavuz edinen senaristlerin ustaca uyarlamaları diyebiliriz. Bu listemizde çok ses getirmiş film ve bu filmlere ilham veren kitap ikililerine yer vermek istedik. Yalnız, söz ettiğimiz öykülerden bazılarının sonlarına değineceğiz, o yüzden bunu bir spoiler uyarısı sayın lütfen!

Kara Şövalye Yükseliyor
İki Şehrin Hikayesi

Kara Şövalye Yükseliyor
Christopher Nolan
Esinlenilen klasik: İki Şehrin Hikayesi
Charles Dickens

Christopher Nolan’ın kült Batman üçlemesinin son filmi olan Kara Şövalye Yükseliyor dikkatle incelendiğinde birçok açıdan ilhamını nereden aldığını belli ediyor: Batman’in ve Dickens’ın karakteri Sydney’in kendilerini şehirleri ve sevdikleri insanlar için feda edişi, ana temada yer bulan toplumsal devrimin işaretleri ve daha birçok karaktere yansıyan Dickensvari kaderler ilhamın sinyalleri. Ancak asıl işaret filmin en sonunda Gordon’ın elinde tuttuğu ve içerisinden bir alıntı okuduğu an geliyor. Gordon İki Şehrin Hikayesi’nin kapanışını okuyor ve film de kapanışa giriyor. Çoğu zaman Oliver Twist benzerlikleri ile ön plana çıkan Batman filmlerine bize sorarsanız İki Şehrin Hikayesi bir ilham kaynağı olarak cuk oturuyor.

Bridget Jones’un Günlüğü
Aşk ve Gurur

Bridget Jones’un Günlüğü
Yönetmen: Sharon Maguire
Esinlenilen klasik: Aşk ve Gurur
Jane Austen


Bridget Jones filmleri, aslında aynı adlı roman dizisinden uyarlanmış olsa ve son günlerde genelde feminist bir bakış açısıyla ele alınarak sertçe eleştirilse de, ilhamını birçoklarınca ilk feminist yazarlardan sayılan Jane Austen’ın oldukça ünlü Aşk ve Gurur kitabından alıyor. Batman’e göre daha göz önünde benzerlikler var bu filmde. Tabi ki Darcy karakteri bunların en bariz olanı. Kitaptaki Darcy ve filmdeki Darcy birbirinin neredeyse aynısı. Ancak Elizabeth ve Bridget birbirine pek benzemeyen iki karakter, işte tam bu noktada romantik komedi unsurları ve feminist eleştiriler hikayeye öne çıkıyor. Ancak iki karakter de farklı sebeplerden ötürü üzerlerinde oluşan evlilik baskısından mustarip ve ikisi de sonunda kendi Darcy’sine kavuşuyor. Tabii ki serinin diğer filmleri tamamen Jane Austen’dan bağımsız olay örgülerinde ilerlemeye devam ediyor.

Aslan Kral
Hamlet

Aslan Kral
Yönetmen: Rogers Allers, Rob Minkoff (1994), Jon Favreau (2019)
Esinlenilen klasik: Hamlet
William Shakespeare

İlk olarak 1994’de seyirciyle buluşan ve yakın zamanda güçlü bir kadroyla yeniden sinemaya uyarlanan Aslan Kral’ın çıkış noktası Hamlet olmasa da, yazarlar odasında birinin benzerlikleri görmesinin ardından Hamlet’in bir referans noktası haline geldiği biliniyor. Babasını kaybeden bir genç bir prens ve tahtın peşindeki kötü amca gibi karakterler, yalnız kalan oğlu babanın ruhunun ziyaret etmesi gibi olay örgüleri öncelikli olarak göze çarpan benzerlikler olsa da hikayenin sonu Aslan Kral’da Hamlet’e göre daha mutlu bir sona sahip. Yazarların Simba’nın öldüğü ve hatta Hamlet’ten bir alıntıyla süslemeyi düşündüğü alternatif bir son da mevcut ancak Aslan Kral’ın genel izleyici kitlesi ve mesajı sebebiyle mevcut sonun çok daha anlamlı olduğu aşikar!

Fırlama Kızlar
Emma

Fırlama Kızlar
Yönetmen: Amy Heckerling
Esinlenilen Klasik: Emma
Jane Austen

90’ların en ünlü filmlerinden biri olan Clueless (bizce pek de iyi bir çeviri sayılmayacak Türkçe ismiyle Fırlama Kızlar) eğlenceli bir romantik komedi filmi. Alicia Silverstone’un Cher Horowitz karakterine oldukça başarılı bir şekilde hayat verdiği bu film yine bir Jane Austen kitabı olan Emma’dan ilham alıyor. Emma ve Cher farklı yüzyıllarda yaşamış olsalar da karşımıza annesini kaybettikten sonra babasıyla yaşayan güzel, zengin ama biraz aklı havada kızlar olarak çıkıyor. Çöpçatanlık yapmak için girdikleri yolda kendilerini ve gerçek aşkı keşfediyorlar. Film ve kitap arasındaki en büyük fark kızların yaşları sebebiyle gelen “olgunlaşma sorunları” olabilir, Cher 16 yaşında lise ve ergenlik problemleri ile uğraşırken Emma 22 yaşında ve artık bir yetişkin olarak hayatı öğreniyor. Ancak ikisi de yapılan hatalar ve öğrenilen derslerden sonra mutlu sonuna kavuşuyor.

Senden Nefret Etmemin 10 Sebebi
Hırçın Kız

Senden Nefret Etmemin 10 Sebebi
Yönetmen: Gil Junger
Esinlenilen Klasik: Hırçın Kız
William Shakespeare

Yine bir 90’lar klasiği olan, Heath Ledger ve Julia Stiles’ın başrollerinde olduğu bu romantik komedi de ilhamını bir başka Shakespeare oyunundan alıyor. Biri daha zor bir karakter olarak görülen diğeri ise erkeklerin gözdesi iki kız kardeşin aşkla olan ilişkilerini konu alan bu iki eserin en büyük farkı, 1999 yapımı filmdeki “zor bir karakter” olan kız kardeşin yaklaşımının çok daha modern olması olarak görünüyor. Oyunda Katherine karakteri “uysallaştırılma” adı altında birçok kötü muameleye maruz kalırken filmde Kat karakteri filmin sonunda kendini kaybetmeksizin aşkı buluyor.

Blog at WordPress.com.

Altı Üstü Kitap sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et