The Last of Us Sevenler İçin Kitap Önerileri

The Last of Us, ilk sezonunu tamamladı. Anlattığı çarpıcı kıyamet sonrası öykü, iz bırakan karakterleri ve kendine özgü duygusal tarzıyla çok beğenildi.

The Last of Us, bildiğimiz dünyanın sonunu getiren bir mantar salgını, bu salgının yarattığı yıkım ve insan topluluklarının kıyamet ertesi dünyada sağ kalmak için şiddete sarılmaları gibi büyük bir çatı altında, ana karakterler Joel ve Ellie’nin birbirini sevmeyi ve birbirine güvenmeyi öğrenmesinin oldukça canayakın ve kişisel öyküsünü anlatıyor.

Bu başarı tek başına dizinin değil. 2013 yılında çıkan video oyunu da hem anlattığı öyküyle, hem de bu öyküyü anlatış tarzıyla bir başyapıttı. Biz de ‘Öykü ve anlatımıyla kütüphane raflarından fırlamışa benzeyen video oyunları’ listemizde The Last of Us’a yer vermiş, oyunun taşıdığı yazınsal değeri öne çıkartmıştık.

Şimdi, Altı Üstü Kitap ekibi olarak, dizinin sevenlerine bazı kitaplar önermekten mutluluk duyuyoruz.

Yol
Cormac McCharty

Çev. Sevin Okyay
İthaki Yayınları

Bu listeye Yol’u almamak olmazdı, çünkü Yol yalnızca konusu bakımından The Last of Us’la benzeşmiyor, aynı zamanda oyunun esin kaynaklarından biri. Bir baba-oğulun kıyamet sonrası Amerika’da çıktığı bir yolculuğu okuyoruz Yol’da; her türlü tehlike, çelişki ve ahlaki ikilemle bezeli bir yol bu. McCarthy’nin kendine özgü, kesintisiz bir akışı andıran, serbest yazım tarzı kitabın atmosferini güçlendiriyor. Yol sürükleyici, ancak yemesi yutması biraz güç bir kitap. Ancak birçok kişiye göre bir başyapıt, bizce de okumaya değer.

Tüm Sırların Sahibi Kız
M. R. Carey
Çev. Ali Sinan Çulhaoğlu
Pegasus Yayınları

Tüm Sırların Sahibi Kız, The Last of Us’la çarpıcı koşutluklar taşıyor; burada da dünyanın büyük bir mantar salgını karşısında çaresiz kalışını, hem hasta olmuş insanların hem de bu kıyamet sonrası dünyada ayakta kalmaya çalışan insan kümelerinin şiddete ve yıkıma başvuruşunu görüyoruz. The Last of Us’ta olduğu gibi burada da güçlü, birbirleriyle etkileşimi kitabın değerini artıran karakterler okuyoruz. Eğer The Last of Us’ı beğendiyseniz, üstelik oldukça benzer bir şey çekiyorsa canınız, Tüm Sırların Sahibi Kız çok iyi bir seçenek, hem çok rahat okunan, hem de iz bırakacak bir kitap.

Ben, Efsane
Richard Matheson
Çev. Özgen Berkol Doğan
İthaki Yayınları

Richard Matheson’ın Ben, Efsane’si de televizyon ve sinema uyarlamalarına sahip, ancak kitabın sevenleri bu filmlerden uzak durulmasını öneriyor. Dünyanın geceleri ortaya çıkan vampirvari yaratıklarla kaplandığı ve tek bir insanın sağ kaldığı bir öykü, kıyamet sonrası yazınının önde gelen yapıtlarından biri. Dizinin tadı damağınızda kaldıysa Ben, Efsane de hoşunuza gidebilir.

City of Thieves
David Benioff

David Benioff’un City of Thieves’i bir İkinci Dünya Savaşı olmanın yanında iki kişinin bütün güçlüklere karşın sağ ve ayakta kalmasının, üstelik bunu başarabilmek için düşman hattının gerisine sızarak büyük bir maceraya atılmasının öyküsü. Kitap, The Last of Us’a esin kaynağı olan yapıtlardan biri.

Earth Abides
George R. Stewart

Earth Abides, The Last of Us’la benzeşmekle kalmıyor, kıyamet sonrası yazının da kurucu metinlerinden. Bütün insanlığı silip süpüren bir hastalık ve bu hastalık karşısında ayakta kalan tek bir adam, hem yaşamını, hem dünyayı değiştirebilecek bir maceraya atılıyor. Earth Abides seveni denli sevmeyeni de bol bir kitap, ancak yayınlanma tarihinin 1949 olduğu göz önünde bulundurulursa yazınsal değeri yanında tarihsel değeri de değerlendirilerek irdelenebilir.

Swan Song
Robert McCammon

Swan Song’la biz de bu listeyi hazırlarken tanıştık ve kendisini okuma listemize ekledik. Swan dokuz yaşında bir kız çocuğu, yokluk ve yoksullukla boğuşuyor. Bütün uygarlığı yerle bir edecek büyük bir nükleer savaş çıktığında tüm dünya ölümcül bir çöle dönüşüyor ve her şeyin çözümü Swan’da olabilir. Swan ve yolunun kesiştiği, kendisi denli tuhaf arkadaşları, insanlarla ve mutasyona uğramış yaratıklarla mücadele edecekleri bir yolculuğa çıkıyor.

She Rides Shotgun
Jordan Harper

She Rides Shotgun, bir kıyamet sonrası romanı değil. Ortada bir salgın, birbirine giren topluluklar, insanların sağ kalma savaşımı yok. Bu bir suç romanı. Ancak, The Last of Us’ı anıştıran çok önemli bir yanı var: İki ana karakterin, yani bir baba-kızın ilişkisi. The Last of Us çok büyük bir çatı altında çok küçük ve oldukça derin bir öykü anlatıyor aslında: Joel ve Ellie’nin ilişkisinin öyküsü. Burada da iki ana karakterin ölümcül bir ortamda birbirlerine bağlı kalmasının öyküsünü okuyoruz. Etkileyici, akılda kalıcı bir kitap She Rides Shotgun.

Blog at WordPress.com.

Altı Üstü Kitap sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et