Mahlaslarıyla Tanınan Ünlü Yazarlar

Yazarların mahlas kullanarak eserler üretmesinin birden çok sebebi var. Bazıları kendi tanındığı tür dışında bir türde yazmayı denemek için mahlas kullanmayı seçerken, bazıları tamamen kitapların getireceği ünü istemediği için bu yola başvurmuş. Tabii tarihte erkek mahlaslarıyla yazmak zorunda kalan kadın yazarları da unutmamak lazım. Öyle ya da böyle bu mahlaslar yazın dünyasının köşe taşlarına dönüşmüş. Hatta artık birçok okur bunların yazarların gerçek isimleri olmadığını dahi unutmuş durumda. Altı Üstü Kitap ekibi olarak mahlaslarıyla ünlenmiş yabancı yazarlardan birkaçını derledik!

George Orwell
Gerçek adı: Eric Arthur Blair

George Orwell herkesin kitaplığında en az bir kitabıyla yer edinmiş ve edebi tartışmaların uzun süre merkezinde yer almış bir isim olsa da bu, aslında yazarın gerçek ismi değil, mahlası. İlk kitaplarını yazarken, ailesini yokluk içinde yaşadığı zamanlar dolayısıyla utandırmamak için kendi adını kullanmadığı söyleniyor. Bu mahlası da İngiliz kırsalına hayranlığı sebebiyle Orwell nehrinden esinlenerek seçmiş.

Elena Ferrante
Gerçek adı: Bilinmiyor

Elena Ferrante’nin kimliği yazın dünyasının varlığını hala sürdüren en büyük gizemlerinden biri. Birçok teori üretilmiş, birçok insanın ismi öne sürülmüş olsa da herhangi biri doğrulanabilmiş değil, bu nedenle yazarın kim olduğu hala bilinmiyor. Özel hayatına önem verdiğinden ve kitaplarının herhangi bir “yazar pazarlaması” gerektirmeden de var olacağına olan inancından bahseden yazar, kimliğini açıklamamakta oldukça kararlı.

Mark Twain
Gerçek adı: Samuel Langhorne Clemens

Buharlı gemi kaptanı olmak için Mississipi Nehri’nde 2000 milden fazla yolculuk yaptığı süreçte yazar olarak mahlasını bir gemicilik teriminden seçen Mark Twain yazın dünyasına birden çok klasik bıraktı. Clemens ailesinden şu an soyu devam ettiren kimse kalmadı, ama Mark Twain adı edebiyat dünyasının en büyük adlarından biri.

George Elliot
Gerçek ismi: Mary Anne Evans

George Elliot edebiyat dünyasında çok ünlü bir isim olsa da aslında Mary Anne Evans’ın mahlası. Çalkantılı özel hayatını saklamak ve bir kadın olarak “aşk kitapları yazarı” diye etiketlenmemek için yazın hayatına bir mahlasla girenlerden Mary Anne Evans. Geriye dönüp baktığımızda, hayal ettiği izi bırakan yazarlardan biri olmayı başardı diyebiliriz.

Lewis Carroll
Gerçek adı: Charles Lutwidge Dodgson

Lewis Carroll, aslında bir Oxford akademisyeni olan mütevazı Charles Lutwidge Dodgson’ın mahlası. Alice Harikalar Diyarında ile büyük üne kavuşan Dodgson’ın, mahlasının sağladığı gizliliğe yürekten bağlı olduğu için Carroll adına gelen okur mektuplarını dahi kabul etmediği söyleniyor. Birçok alternatif mahlası masaya yatıran Dodgson, en son yayıncısının seçtiği mahlas ile yazın hayatına başlamış.

Maya Angelou
Gerçek adı: Marguerite Annie Johnson

Marguerite Annie Johnson aslında yazar mahlasını bir Kalipso dansçısıyken menajerinin ona daha heyecan verici bir isim seçmesini istemesiyle buluyor. Çocukken ona Maya olarak seslendiklerini hatırlayan yazar, bunu bir süre evli kaldığı ve Angelos soyadını aldığı adamın soyadının uyarlamasıyla birleştiriyor. Sahneden yazarlığa geçişinde de mahlasını bırakmıyor.

Stan Lee
Gerçek adı: Stanley Martin Lieber

Ciddiye alınmak istenen bir yazar olmayı hayal eden Stanley Martin Lieber, Stan Lee mahlasını aslında kendi ismini “çocuk kitaplarıyla” özdeşleştirmemek ve daha sonra yazacağı edebi kitaplara saklamak için seçiyor. Ancak kariyerinin burada yükselmesiyle birlikte tamamen bu isimle özdeşleşen Stanley, resmi olarak da ismini Stan Lee’ye çeviriyor.

Blog at WordPress.com.