Söyleşi: Özge İpek Esen
Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri eğitim ve kültür dünyasına yaptığı katkılarla tanınan İnkılâp Kitabevi, 96 yıllık geçmişi ve 20.000’in üzerinde kitabıyla Türkiye’nin en köklü yayınevlerinden biri olarak tarihe bir iz bırakıyor. 1927 yılında Garbis Fikri tarafından kurulan ve 1971 yılından sonra oğlu Nazar Fikri tarafından yönetilen İnkılâp Kitabevi, şimdi ise üçüncü nesil yönetici olan Arman Fikri’nin yönetiminde yayın hayatını sürdürüyor. İnkılâp Kitabevi’nin yayın koordinatörü Gülşen İşeri ile yayınevinin geçmişini, Türk yayıncılığındaki yerini ve 2023 planlarını konuştuk.
Yayınevinin nasıl bir doğum hikâyesi var, bize İnkılâp’ın tarihinden, geçtiği yollardan bahsedebilir misiniz?
Yayınevi 1890 yılında Gayret Kitabevi olarak kuruldu, sonrasında ise yayın hayatına İnkılâp Kitabevi olarak devam etti. İnkılâp ailesi olarak yaklaşık bir asırdır yüzlerce çeşit kitap çıkardık; eğitimden sağlığa, dünya klasiklerinden Türk klasiklerine, tarih kitaplarından referans kitaplarına kadar pek çok alanda toplumun eğitimine, kültürüne ve tarihine katkı sunduğumuzu düşünüyorum. Doğal olarak da hedefimiz düşünen, sorgulayan, üreten, kendini geliştiren okur yetiştirmek.
Yayıncılık alanlarımız; edebiyat, tarih, sanat eserleri ve Türk klasikleri, hobi, yemek, çizgi roman ve referans kitapları.
Refik Halid Karay, Reşat Nuri Güntekin, Halid Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf, Namık Kemal, Ömer Seyfettin, Tevfik Fikret, Mehmet Ziya Gökalp, Mehmet Akif Ersoy gibi tarihe iz bırakan kült isimleri de yayımladık. Türkiye’nin en önemli edebiyatçılarından, fikir insanı ve düşünür Zülfü Livaneli’nin kitaplarıyla bu uzun yolculuğumuza bir değer daha kattığımızı düşünüyorum. Türkiye’nin en köklü yayınevi olarak tarihe iz bırakmaya devam ediyoruz.
Türkiye’nin en eski yayınevlerinden biri olarak İnkılâp yayıncılıktaki dönüşümlere nasıl tepkiler verdi? Yayınevini bu dönüşüme uyumlu hale getirmek için neleri öncelediniz, neleri feda ettiniz?
Bizim bir sloganımız var: “Gelenekten Geleceğe!” İnkılâp Kitabevi’nin 1927 yılından bu yana üç nesildir devam eden yolculuğu… Bu bizim için gurur verici… Bu yıl 96. yılımız, 96 yılda çok şey değişti elbette… Bu değişime ve dönüşüme ayak uydurmaya çalışıyoruz. Dijitalleşen bir dünyada geleneğimizi, kültürümüzü, bakış açımızı kaybetmeden yeni dünya düzenine bakmaya çalışıyoruz. Bu yeni sistemi pandemi sürecinde yaşadık. Bazı şeylerin mümkün olduğunu hep beraber gördük. Neticede kültür işi yapıyoruz, bu kültürü yaymak, okuma alışkınlığını genç kuşağa kazandırmak için bu uyum sürecine biz de girdik. Dijital platformlar, sosyal medyaya verdiğimiz ağırlık, kitap kapaklarımızda o gelenekçi yapıdan çıkıp daha soft, gençlere hitap eden, her kesimin kolay adapte olacağı kapaklar yapmaya başladık. Ama öte yandan da Refik Halid Karay, Reşat Nuri Güntekin gibi edebiyatçılarımızla, tarih kitaplarımızla da üç neslin izini taşıyoruz.
Yayın politikanızı oluştururken dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir? Risk alarak bastığınız kitaplar oluyor mu? Kataloğunuzda kesinlikle yer vermek istemediğiniz türler var mıdır? Varsa bu türlerden neden uzak duruyorsunuz?
Edebiyat bir yayınevi için olmazsa olmazdır. Cumhuriyet’in ilk döneminden bugüne kadar eserleri ile edebiyatımıza büyük katkı sunan yazarlarımız var. Bizler o edebiyatın çehresiyle büyüdük. Dönem dönem popüler kültür kitapları da yayımladık ama edebiyattan hiç kopmadık. Büyük usta Zülfü Livaneli ile 3 kuşaktır devam eden ağacımızın köklerini derinleştirdik. Köklerimiz derinleştikçe edebiyata olan ağırlığımız arttı. Ve iyi edebiyat, iyi roman, iyi öykü… Olmazsa olmazımız.
Türkiye’de yayıncılık yaparken mücadelelerinizden ve size gösterilen desteklerden ve varsa endişelerinizden bahsedebilir misiniz?
Elbette ki en büyük desteği okurlarımızdan alıyoruz. Sadık bir okur kitlemiz var. Öte yandan her yayınevi gibi endişelerimiz var; örneğin ekonomi! Kitaplara zam yapmak zorunda kaldığımızda okura kitap ulaştıramamanın endişesini yaşıyoruz.
Peki, şimdilerde mutfakta neler var? Okurlarınızı hangi kitaplar bekliyor?
Yeni yıla heyecanla girdiğimizi söylemek isteriz. 100. yıla doğru giderken, yeni projeler, yeni kitaplarla dopdolu bir 2023 hedefliyoruz.
Çocuk ve ergen psikiyatrisi denilince akla gelen ilk isimlerden Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu’nun eskimeyen eseri Çocuk Ruh Sağlığı’nın gözden geçirilmiş yeni baskısını okurla buluşturacağız… Kitabın önsözünü kaleme alan Yankı Yazgan sonsözünde de alanda yaşanan yeni gelişmelere yer veriyor.
Kaan Sekban’ın Küçük Ünlü Uyumu kitabı bir yandan güldürüp bir yandan düşündürecek. Bazen çocukluğunuzda mola vereceksiniz, bazen de zirvede üşüyeceksiniz… Zümra Atalay ise Yeni Olasılıkları Mümkün Kılmaz Sanatı: Kabul’le okurlara zihin açıcı bir kitap sunuyor.
Yankı Yazgan’la 3 yeni kitabı ve diğer kitaplarıyla 2023’te de yolumuza devam ediyoruz. Yine İnkılâp ailesine katılan Sevda Sarıkaya tüm kitaplarıyla bizimle olacak. Ve metin üstündağ tüm külliyatıyla ailemize katıldı.
Okurlarımıza sürprizlerimiz birbirinden değerli isimlerle devam edecek; yeni bir işbirliği içindeyiz, bu güzel haberi de çok yakında paylaşacağız.
Zülfü Livaneli’nin Gölgeler kitabı da 2023’te raflarda olacak. Aynı zamanda Zülfü Livaneli’nin dünya ve Türk edebiyatından öykü seçkileri edebiyat tutkunlarıyla buluşacak.
Türk klasiklerinden dünya klasiklerine, tarih kitaplarına, sözlüklerden araştırma kitaplarına kadar her okurun ilgisini çekecek kitaplarımız okurla buluşmaya devam edecek.
Çok teşekkür ederiz.