Okumak İçin En Çok Heyecanlandığım Üç Klasik

İlkin Şilan

Gizli Tarih
Donna Tartt

Gizli Tarih – Donna Tartt

Genel olarak “klasik” sayılan eserlerin içinde olmasa da Gizli Tarih birçokları tarafından modern klasikler arasında gösteriliyor. Zamanının Edgar Allen Poe’su gibi benzetmelerle tanımlanan Donna Tartt’ın 1992 basımı bu kitabı, üniversitede 5 kişilik bir öğrenci grubunun düzenlediği şölen sırasında yaşanan karanlık bir olayın ve ardından gelen yıkımın hikayesini anlatıyor. “Dark Academia” olarak da bilinen bir alt türün en iyi örneklerinden olan bu kitap uzun zamandır okuma listemde, en yakın zamanda okumak istiyorum!

Middlemarch
George Eliot

Middlemarch – George Eliot

Middlemarch adlı hayali bir kasabadaki birçok karakterin hayatına odaklanan bu kitap, kalıplı olmasının yanı sıra oldukça da etkileyici klasik eserlerden biri olarak edebiyat dünyasında yerini almış. Kadınların toplumdaki yeri, evlilik, din, idealler gibi konuları ele alan George Eliot (gerçek adıyla Mary Ann Evans), kalemiyle de birçok nesilden okuru 1871’den beri kendine hayran ediyor. Ben de bu hayran kitlesine katılmayı sabırsızlıkla bekliyorum.

Moby Dick
Herman Melville

Moby Dick – Herman Melville

1851’de yayınlanan ve dünya klasikleri arasına girmiş bu kitap Ishmael’in gözünden kaptan Ahab’ın intikam hikayesini anlatıyor. Moby Dick isimli bir balinanın saldırısı sonucu ayağını kaybeden kaptan hayatını bu intikama adamış. İlk çıktığından pek başarılı olamamış bu kitabın yazar hayatını kaybettiğinde basımı devam etmiyormuş. Ancak 20. yüzyılda klasikler arasına girecek kadar gündeme gelmiş bu kitap ondan sonra da başarısından hiçbir şey kaybetmeden okurların kitaplığında yerini almaya devam etmiş. Benim de yakın zamanda edinip okumak önceliklerimden biri!

Blog at WordPress.com.