2022’de Okuduğum En İyi Üç Kitap

İlkin Şilan

Piranesi – Susanna Clarke

Piranesi bu yıl okuduğum ve en çok etkilendiğim kitap olabilir. Çok az karakter ve çok sınırlı ancak bir o kadar da uçsuz bir uzamla nasıl bu kadar soluksuz okunan bir kitap yazılabildiğini bilmiyorum ancak Piranesi’yi kesinlikle herkese öneriyorum. Kitap, adını İtalyan mimar Giovanni Battista Piranesi’den alıyor. Sonsuz odalı bir labirenti Öteki adını verdiği bir diğer adamla paylaşıyor. Bu labirent onun evi ve sürekli söylediği gibi “Evin güzelliği ölçüsüz, şefkati sonsuz”. Piranesi kitap boyunca hem evi hem de zihnini dolaşıyor. Okuru da kendisiyle birlikte bir yolculuğa çıkıyor. Kitaba dair detaylı incelememizi burada bulabilirsiniz!

My Body – Emily Ratajkowski

Emily Ratajkowski (daha çok bilinen ismiyle Emrata), Blurred Lines şarkısının müzik klibiyle modellik kariyeri yükselişe geçmiş, dünya çapında bir seks sembolüne dönüşmüş, çokça eleştirilmiş ve aynı oranda da takdir edilmiş bir model. Yazın dünyasına ilk önce yazdığı “Buying Myself Back” makalesiyle girdi ve bu makalenin getirdiği sesle birlikte kitabının önü açılmış oldu. Kitap aslında kişinin (özellikle halkın gözü önündeki genç bir kadının) vücuduna ve vücuduna dair herhangi bir esere ne kadar sahip olduğu tartışmasından yola çıkarak Emrata’nın çocukluğundan kariyerine evliliğinden anneliğine kadar birçok konuda düşüncelerine yer veriyor. Emrata oldukça dürüst, direkt ve yalın bir dille, yer yer öz eleştiriden de kaçınmadan gerçekten çok etkileyici denemelere imza atıyor. Düşüncelerinin sürekli değiştiğini ve bu kitabın hayatının bu evresindeki düşünceleri olduğunu belirtiyor. Kitabın Türkçe çevirisi de mevcut ancak ben orijinal dilinde okuduğum için çeviriye yorum yapamıyorum. Ancak, My Body’nin herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Sorrow and Bliss – Meg Mason

Bu kitabın çok acil Türkçeye çevrilmesini istiyorum ki çevremdeki herkese birer kopya hediye edebileyim. Kitabı okurken bin bir çeşit duyguyu aynı anda hissettim. Kitabın ana kahramanı Martha’yla bu kadar özdeşleşip ona bu kadar öfkelenebilmem de kendimle ilgili çok şeyi ortaya çıkardı. Kitabı o kadar yavaş okudum ki! Hemen biteceği düşüncesi beni üzdüğü için kitabı sindirerek okumam gerektiğini biliyordum. Beni bu kadar kişisel bir noktadan yakalayabilen çok az kitap ve yazar oldu, ancak Meg Mason benim gözümde Sally Rooney derecesinde bir yazara dönüşecek gibi duruyor. Diğer kitaplarını da okumak için sabırsızlanıyorum.

Blog at WordPress.com.

Altı Üstü Kitap sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et