Söyleşi: Yabancı Yayınları

Söyleşi: Özge İpek Esen

Genç yetişkin türünde öncü kitaplar yayınlayan ve 2021 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’nü alan Yabancı Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmeni Ece Çavuşlu ile kuruldukları günden bugüne nasıl geldiklerini, yayın politikalarını, okurla ilişkilerini ve gelecek tasarılarını konuştuk.

Yayınevinin nasıl bir doğum hikâyesi var, başlangıçta konulan hedeflerle şimdi ulaştığınız yer arasındaki ilişki nasıl?

İthaki gibi çok kapsamlı ve önemli bir yayınevinin alt markası olarak 2013 yılında kurulan Yabancı Yayınları, ilk yıllarında ağırlıklı olarak kadın edebiyatına ve popüler romanlara eğilmişti. Bu çizgisine daha sonra başka türleri, özellikle de genç yetişkin romanları eklese de asıl hedefinden hiç vazgeçmediğini, yani hiçbir türe yabancı kalmamaya özen gösterdiğini söyleyebiliriz. Alanında en ses getiren kitapları yayımlamasıyla gerek okurlar gerek yayıncılar arasında her zaman adından söz ettirmeyi başardığından, aslında tam da istediğimiz noktadayız.

Yabancı Yayınları ve İthaki Yayınları arasındaki ilişkiden bahsedebilir misiniz? Yayıncılıkta nispeten yeni bir örgütlenme türü olduğu için merak ediyoruz. Alt markalar kurmak sizce Türkiye’de yayıncılık açısından neleri değiştirdi/değiştirecek?

Yayın grupları aslında pek de yeni bir örgütlenme türü değil. Halihazırda pek çok büyük marka farklı alanlara da ulaşabilmek adına çeşitli alt markalar kuruyor. Yabancı, İthaki’nin ilk alt markası olsa da şu an İthaki Yayın Grubu sekiz önemli markadan meydana gelen büyük bir yapılanma. Popüler kültürden çocuk kitaplarına, bilimkurgudan polisiyeye uzanan geniş bir yelpazede kitaplar sunuyoruz. Türkiye yayıncılığı açısından bu durumun verimli olacağını düşünüyorum. Tek bir markanın her alanda eserler basmasındansa, belli alanlarda uzmanlaşan markaların olması okura yayınevi takip etme alışkanlığı kazandıracak ve özellikle belli türlerde daha iyi eserlere daha hızlı erişimi kolaylaştıracaktır.

Yayın politikanızı oluştururken dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir? Risk alarak bastığınız kitaplar oluyor mu? Kataloğunuzda kesinlikle yer vermek istemediğiniz türler var mıdır? Varsa bu türlerden neden uzak duruyorsunuz?

Yayın politikamız daima kapsayıcı olmak üzerine kurulu. Genç yetişkin edebiyatında eserler sunmaya çalışan tüm yayınevlerinin misyonunun bu olması gerektiğini düşünüyorum ancak bazı şartlar yüzünden bu her zaman mümkün olmuyor. İyi edebiyatla anılma kaygımız kimi zaman okurda karşılığını bulmayan kitaplar basmamıza sebep olsa da her kitabı sadece satış adedinden ibaret görmüyoruz. Neredeyse her türde eserler sunmaya çalışıyoruz ama bir yayın grubu olduğumuzdan çoğunlukla belli ayrımlara dikkat ediyoruz. Özellikle kataloğumuzda yer vermeyeceğimiz bir tür olduğunu düşünmüyorum ancak Türkçe yazılmış eserlerdense çeviri kitaplar ağırlıklı ilerlediğimizi söyleyebilirim.

Türkiye’de yayıncılık yaparken mücadelelerinizden ve size gösterilen destekten bahsedebilir misiniz?

Geçtiğimiz yıl bastığımız çizgi romanlar yüzünden kimi sorunlarla yüzleşmek durumunda kaldığımız bilinen bir gerçek tabii. Bu süreçte en büyük desteği okurlarımızdan gördüğümüzü, bunun da ne kadar doğru bir çizgide ilerlediğimizin altını defalarca çizdiğini söylemek isterim. Yayıncılardan, sosyal medyadan ve çeşitli kurumlardan da yoğun bir destek gördük; hatta 2021 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’nü de aldık. Gönül isterdi ki böyle bir konu hiç gündeme gelmesin. Önümüzdeki süreçlerde daha özgür, daha sansürsüz bir yayıncılık yapabilmek en büyük temennimiz.

Peki şimdilerde mutfakta neler var? Okurlarınızı hangi kitaplar bekliyor, bahsedebilir misiniz?

Geçtiğimiz aylarda, uzun süredir yapılmayan bir şeyi yapıp en sevilen yazarlarımızdan Elise Kova’yı okurlarıyla buluşturmayı başardık. O etkinliklerde de belirttiğim üzere, okurlarımızı 2023’te yeni Elise Kova kitapları bekliyor. Bunlar dışında yine popüler yazarlarımızın yeni kitaplarını çıkaracağımızı, polisiye-gerilim türünde daha çok roman basacağımızı, kâğıt sorununun biraz hafiflemesi durumunda çizgi romanlarımıza tekrar ağırlık vereceğimizi söyleyebilirim. Kitaplıklarınızda Yabancı’ya kocaman bir yer ayıracağınız bir sene sizleri bekliyor.

Blog at WordPress.com.