Dark Academia 101: Yeni başlayanlar için kitap önerileri

Sonbahara girerken kışlık giysilere geçercesine okuma listelerimizi de güncelliyoruz. Sosyal medyanın edebiyatla etkileşiminden türemiş bir alt tür olduğu söylenen Dark Academia, oldukça sıkı bir okur kitlesine sahip. Bu alt tür, ilhamını yoğunlukla gotik edebiyattan alıyor. Genelde bir tür okul ortamında geçen, gizem, cinayet ve suç gibi temalar etrafında dönen ve insan doğasının karanlık yönlerini işleyen bu kitaplar gitgide daha da popülerlik kazanıyor. Öyle ki sadece bir edebi alt tür olmaktan çıkıp okurlarını giyim zevklerinden iç mimari tercihlerine kadar etkileyebiliyor Dark Academia. Hal böyle olunca, biz de bu kadar zengin bir deneyim sunan bu türe giriş yapmak isteyenler için küçük bir liste derledik.

Gizli Tarih
Donna Tartt

Gizli Tarih
Donna Tartt

Çeviren: Merve Sevtap Ilgın
Pegasus Yayınları, 2018

Dark Academia denince akla gelen ilk yazarlardan biri Donna Tartt. 1992 yılında çıkardığı bu kitapla ardından gelen birçok yazara ilham olan Dona Tartt, Gizli Tarih’i girdiği üniversitedeki ilginç Antik Yunanca hocası ve onun seçtiği bir avuç öğrencinin arasına katılan Richard’ın ağzından yazmış. Yıllar sonra geri dönüp yaşadıklarını ele alan Richard, adeta büyülenerek girdiği bu karanlık dünyayı okura sunuyor. Uzun bir kitap olduğu halde çok hızlı okunan bu kitap okuru hem etkiliyor hem de dehşete düşürüyor desek yanlış olmayacaktır.

Yitik Kızlar
Alex Michaelides

Yitik Kızlar
Alex Michaelides

Çeviren: Cenk Pamay
Domingo Yayınları, 2022

Yakın zamanda Türkçeye çevrilen bu kitap da, Gizli Tarih gibi, prestijli bir üniversitede geçen bir dizi cinayeti konu alıyor. Büyüleyici ama bir o kadar da tedirgin edici Profesör Edward Fosca’nın bu cinayetlerin arkasında olduğuna inanan Mariana ise yıllar önce kendisinin de koridorlarında yürüdüğü bu okula çok sevdiği yeğenini korumak için dönmek zorunda kalıyor. Birçok insanın Gizli Tarih’i bitirir bitirmez okumaya başladığı bu kitap, sonuyla birçok okuru şaşkına çeviriyor.

Dokuzuncu Cemiyet
Leigh Bardugo

Dokuzuncu Cemiyet
Leigh Bardugo
Çeviren: Nur Eren
İthaki Yayınları, 2021

İlk iki önerimize göre fantastik edebiyat türüne biraz daha kayan Dokuzuncu Cemiyet, Yale Üniversitesi birinci sınıf öğrencisi Alex’i ve onun birden değişen hayatını konu alıyor. Serinin ilk kitabı olan Dokuzuncu Cemiyet, daha uzun soluklu bir deneyim arayanlara hitap edecektir. Kitap başta biraz karmaşık olsa da ilerledikçe okurları içine çekiyor. Dilinin ilk iki önerimize göre genç okurlara biraz daha hitap edebilecek bir dil olduğu uyarısını da geçmeden edemeyeceğiz. Ancak her yaştan okurun Dark Academia ile tanışmasına yardımcı olacağına eminiz.

Picnic at Hanging Rock
Joan Lindsay

Picnic at Hanging Rock
Joan Lindsay
Penguin Books, 2009

Biraz daha eskilere gidip sizlere 1967’de basılmış ve türün daha az bilinen kitaplarından biri olan Picnic at Hanging Rock’la tanıştırmak istiyoruz. Picnic at Hanging Rock, 1975 yılında film ve 2018 yılında mini dizi olarak da yayınlandı. Avustralya’da bir yatılı okulun Sevgililer Günü’nde Hanging Rock’ta yapılan pikniğini ve o gün piknikte kaybolan kızların hikayesini konu alan kitap tamamen kurgu olmasına rağmen gerçek bir hikâyeden esinlenilmiş gibi yazılmış. Bu piknik ve piknikte olanlar sadece okulu değil yerel halkı bile etkileyecek bir yankı yaratıyor ve okuru da etkisi altına alıyor. Yazarın rüyalarından etkilenerek yazdığını söylediği bu kitabı genelde Dark Academia listelerinde göremesek de bizce bu türün altında değerlendirilmeli.

Bunny
Mona Awad

Bunny
Mona Awad
Penguin Books, 2020

Yayınlandığından beri kendisinden söz ettirmeyi başaran Bunny, daha Türkçeye çevrilmemiş olsa da orijinal dilinde okumak isteyenler için bu listede yerini aldı. Birbirlerine Bunny diye seslenen bir grup öğrencinin dünyasına giren Samantha’nın adeta tavşan deliğine düşmek olarak adlandırılabilecek deneyimini anlatan bu kitap yalnızlık, aidiyet, arkadaşlık ve tutkunun hikayesi olarak tanımlanıyor. Birçok okurun yorumlarında okuduğu en garip kitaplardan olarak nitelediği bu kitabın yakın zamanda Türkçe çevirisine kavuşup Türk okurlarla da buluşmasını bekliyoruz!

Blog at WordPress.com.

Altı Üstü Kitap sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et