Sally Rooney sevenlerin sıradaki kitabı ne olmalı?

Yakın zamanda bir televizyon dizisine dönüştürülen Arkadaşlarla Sohbetler ve son kitabı Güzel Dünya, Neredesin? ile Sally Rooney, son günlerde tarzı ve öyküleriyle adından çok söz ettiriyor. Bu başarısı yeni değil, geçtiğimiz iki yılda da Normal İnsanlar isimli kitabı ile birçok okuru kendine hayran bırakmıştı.

İşte bu nedenle, Altı Üstü Kitap ekibi olarak Sally Rooney okuyup tadı damağında kalanlar için sevebileceklerini düşündüğümüz birkaç kitap seçtik!

Dinlenme ve Rahatlama Yılım
Ottessa Moshfegh

Dinlenme ve Rahatlama Yılım
Ottessa Moshfegh
Çeviren: Begüm Kovulmaz
İthaki Yayınları, 2022

Podcast’lerimizi dinleyen okurlarımızın ilk kez duyduğu bir kitap olmasa da bu listede başı çekmeyi hak ediyor. Hayatı oldukça rahat gözüken genç bir kadının kendini bir yıl boyunca çeşitli ilaçlarla uyutmaya karar vermesini konu alan bu kitap, insan ilişkilerine, kendini keşfetmeye ve insanlığın en çiğ (ve belki de çirkin) hallerine dair çok etkileyici bir manzara sunuyor.

Cicim
Colette

Cicim
Colette
Çeviren: İnci Kaplan Gül
Sel Yayıncılık, 2020

Colette, ikili ilişkilere bakış açısı çok farklı bir yazar. Sally Rooney gibi Colette de mükemmelden oldukça uzak insanların öykülerini anlatmayı seviyor. Cicim, kırklı yaşlarının sonlarındaki bir kadın olan Lea ile yakışıklı ve genç Cicim’in ilişkisini odağına alıyor. Birbirlerini seviyorlar mı yoksa garip bir takıntı mı geliştirmişler sorusu, kitap boyunca okurun zihninden çıkmıyor. Oldukça kısa bir kitap olan Cicim bir günde okunabilir ancak eminiz ki günlerce üzerine düşündürecektir.

Kız Kadın Öteki
Bernardine Evaristo

Kız Kadın Öteki
Bernardine Evaristo
Çeviren: Ebru Kılıç
Doğan Kitap, 2020

Geçen yıl isminden çok söz ettirmiş kitaplardan biri olan Kız Kadın Öteki, birbirine bağlı olduğu kadar bağımsız dünyalara sahip birçok kadının öyküsünü anlatıyor. Kitap bu kadınlar çerçevesinde aşk, feminizm, cinsiyet, göçmenlik, kültürel çatışma, ırk gibi birçok konuyu işliyor. Bernardine Evaristo, Sally Rooney’ye göre sosyal ve politik konuları daha çok konu alsa da insanlık hallerini en saf haliyle okurun önüne sermeyi ihmal etmiyor.

Budala
Elif Batuman

Budala
Elif Batuman
Çeviren: Hande Dönmez
İletişim Yayınları, 2019

Budala, Selin adlı genç bir kadının Harvard’daki ilk senesindeki hayatını anlatıyor. Selin büyüme, değişme ve yeni bir yere uyum sağlama serüveninde bazen sıkıntı yaşasa da yolunu bulmakta kararlı. Elif Batuman okuru güldürüyor, kalbini kırıyor, düşündürüyor derken neredeyse Selin gibi sizi de bir yolculuğa çıkarıyor. Normal İnsanlar okuyan herkesin içine işleyeceğine eminiz.

Blog at WordPress.com.